Dolar 39,4012
Euro 45,7058
Altın 4.285,96
BİST 9.520,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon 25 °C
Çok Bulutlu

COĞRAFYAMIZ

AĞAÇLI MAHALLESİ

        Ağaçlı Köyü ilçe merkezinin güneyinde 6-7 km uzaklıkta kuzeyinde Takatli ve Bayırköy Köyleri, güneyinde Yumru tepesi, Bozlu ve yeni ayrılan Çatlaklı Köyü, batısında Yeşilköy Beldesi ve Ağasar deresi, doğusunda Gürgenli Köyü ve Kurbağalı Dere ile çevrilmiştir. Ağaçlı Köyü tarihçesine batiğimiz zaman 350-400 yıl öncelere kadar güneyden gelip yerleştikleri açıklanmaktadır.

Ağaçlı Köyü Beşikdüzü’ nün en geniş alana sahip köylerinden biridir. Köyün ortalama yüksekliği 250-600 metre arasındadır. Köyün; Kiran, Navron, Viran, Virandoz, Yumru, Zihnioğulları ve Mera mahalleleri vardır. 2000 yılının başında Çıtlaklı mahallesi ayrılıp yeni bir Köy olmuştur. Ağaçlı doğuda Kurbağalı Dere, batıda Ağasar Deresi vadilerine açılır. Köy halkının çoğunluğu ilçe merkezinde memur ve gurbetçi emeklisi olarak yaşar. Kış aylarında köy nüfusu 400-500 e kadar düşer, yazın ise bu nüfus 2-3 katına ulaşır.

Kuruluşundan zamanımıza kadar Ağaçlı Köyünde muhtarlık yapanlar:

1) Kara Ahmet Oğlu Molla Ahmet

2) Ömer ZIHNI

3) Aziz BURHAN

4) Osman GÜNAY

5) Ahmet OGUZHAN

6) Mehmet ZIHNI

7) Mecit FAIZ

8) Fahit UZUN

9) Zeki GÜNAY

10) Hüseyin GÜNAY

11) Osman ÇITLAK

                 Köye ilçe merkezinde üç ayrı yolla ulaşılabilmektedir. Köy ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Son yıllarda hayvancılık eski durumundan çok uzaktır. Tarımsal faaliyet olarak fendik, mısır, çay, fasulye, patates, sebze ve meyve üreticiliği yapılır. Köyde yaylacılık bastan sonra bir yasam biçimidir. Kızılağaç yaylası; Kızılağaç köylerinin ortak yaylası olarak kullanılmaktadır. Bu yayla Torul ve Tonya ilçeleri sınırları içerisinde bulunmaktadır. Günümüzde yaylacılık gezmek ve dinlenmek amacı ile yapılmaktadır.

EĞİTİM DURUMU

          Köy halkı eğitime son derece önem vermektedir. Cumhuriyetten önce Kızılağaç Köyleri ile ortak medrese vardı. İlkokul olarak Cumhuriyetten sonra Bozlu Köyü’ nde ki okuldan yararlanılmıştır. 1940′ lı yıllarda Merkez Camii Yanında geçici binada ilkokul eğitim-öğretime başlamıştır.Devlet vatandaş işbirliğiyle yapılan okul 1946 yılında öğretime başlamıştır.1989 yılında 2.yeni bir okul yapılarak hizmete girmiş, 20002li yılların başında da taşımalı sisteme geçilmiştir.

OKULUMUZDA YÖNETİCİLİK YAPANLAR

1)Mustafa ŞAHİN(Eğitmen)

2)Sait FAİZ

3)Güzide TURAN

4)Şuayip ZİHNİ (Eğitmen)

5)Hasan BAYKAN

6)İsmail BAYKAN

7)Hamdi BOZBAŞ

8)Ali Rıza ŞEN

9)Mehmet ŞAHİN

10)Hüseyin KAYIŞ

11)Fikri FAİZ

12)Güller ŞEREF

13)Selim BEKTAŞ

14)Osman KALYON

Köy halkı eğitim ve öğretime Cumhuriyet’ le birlikte önem vermiş son yıllarda okur yazar oranı yaklaşık olarak %100 e ulaşmıştır. Bugün eğitim ve öğretime önem veren köy halkından her alanda ve kademede pek çok insan yetişmiş ve görev almıştır. Eğitimin yüksek oluşumdaki nedeni ilçe merkezinde kurulan Köy Enstitüsü’ne başlamak mümkündür. Köy Enstitüsü mezunu öğretmen Sait FAİZ ile başlarsak; 15 civarında mimar-mühendis, 20 civarında subay-astsubay, 10 un üzerinde hukukçu, 10 un üzerinde doktor, 8 tane öğretim görevlisi, 100 ün üzerinde çeşitli kademelerde öğretmen, yurt dışında doktora yapmış ressam Prof.Dr. Veysel GÜNAY, Yurt dışında Hukuk doktorası yapmış Teoman OĞUZHAN gibi yetişmiş beyin gücümüz gurur kaynağımızdır.

                                                                                                                          Kaynak: Abdullah KALYONCU

                                                                                                                                               Emekli Öğretmen

BOZLU MAHALLESİ

        Bozlu Köyü, Kızılağaç adlı 3 muhtarlıktan biridir. 1835 yıllarında Kızılağaç adı ile adlandırılan yerleşim yeri “Elmalı” denilen bugünkü Sadıkoğlu mezarlığının bulunduğu yerde yapılan camidir.

        Bozlu Köyü Beşikdüzü ilçesine 7km mesafede denizden 300-500 m yükseklikte arkasını Yumru dağına yaslamış bir yerleşim yeridir. Kuzeyi Gürgenli Köyü, güneyi Çarlaklı Köyü, batısı Ağaçlı Köyü, doğusu Dağlıca Köyü ile çevrilidir. Güneyden gelip köye yerleşen ilk kabileler; Zozoğulları, Bozoğulları, Hacıahmetoğulları, Fişoğulları, Şanlatoğulları, Hasanreisoğulları, Mehmetoğulları, Merdanoğulları, Baloğulları, Çarlıoğulları, olarak bugüne kadar gelmektedir.

          Köyün iki mahallesi vardır. Merkez mahallesi (Bozlu), Yeni mahalle (Çörgel) bozlu köyünde okul 1935 yılında imece usulü ile yapılmıştır. yıllarca bu okul bölge okulu olarak Ağaçlı, Gürgenli, Dağlıca, Hünerli, Zemberek, Yeşilköy gibi çevre köylerine uzun yıllar hizmet etmiştir. Burada bu zaman dilimi içerisinde bu okulda öğretmenlik yapan Kasım KIROĞLU (Kasım Hoca) nu rahmet ve minnetle anmadan geçemeyiz. Köy halkının çoğunluğu ilçe merkezinde memur – esnaf  ve gurbetçi olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Kışın ilçe merkezine inilir. Yazın köye çıkılır. Köyün nüfusu kışa göre yazın 2-3 kat artmaktadır. Köyde bugüne kadar muhtarlık yapan şahıslar:

1) Şuayip AKSU

2) İzzet AKSOY

3) Rasim ERDEM

4) Yahya TURAN

5) Bekir AKSOY

6) Bekir BOZBAŞ

7) Halil TURAN

8) Kazım BOZBAŞ

9) Sabri AKSU

10) Recep ERDEM

11) Kemal TURAN


BOZLU MAHALLESİ

        Bozlu Köyüne ilçe merkezinden üç ayrı yolla ulaşılmaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Hayvancılık eskisi gibi faal değildir. Tarımsal olarak halkın geçim kaynakları; başta fındık, mısır, patates, fasülye, sebze ve meyve üreticiliğidir.

      Köyde yaylacılık eskiden beri vardır. Kızılağaç yaylası, Kızılağaç Köylerinin ortak yaylası olarak kullanılmaktadır. Bu yayla Torul ve Tonya sınırları içerisinde kullanılmaktadır. Kızılağaç Yaylasının Trabzon hudutları içerisinde bir bölümü vardır ki suyu, odunu, ormanı, otu ile kadırga yaylaları içerisinde en gözde bir yerdir. Suları serin olan bu mıntıkanın adı Halisdere’dir.

          Bozlu Köyü halkı Cumhuriyetle birlikte eğitim ve öğretime gereken önemi vermiştir. Kız-erkek ayrımı yapmadan eğitime devam neticesinde devletin her kademesinde görev almış insan gücümüz mevcuttur. Köy halkının bu duruma gelmesinde Kasım KIROĞLU (Kasım Hoca) ‘nun, Güzide TURAN, Hamdi BOZBAŞ, Hasan DEMİRBAŞ, Yaşar CANDAŞ, Asım IŞIK, Mehmet TURAN ve devam eden eğitim elemanlarının emekleri neticesinde: 15 in üzerinde mimar mühendis, 7 subay-astsubay, 4 hukukcu,100 ün üzerinde çeşitli kademelerde öğretmen, 4 tıp doktoru, 1 Prof. Hilmi ZENGİN, televizyon program yapımcısı Adem KILIÇ gibi çeşitli kademelerdeki elemanlarımızı sayabiliriz.

          Bozlu Köyü halkı eğitime gerekli önemi vermektedir. Okuma yazma oranı hemen hemen %100 e yakındır. Bozlu Köyünde çevre köyler yıllarca eğitim-öğretimlerini sürdürmüştür.

BOZLU İLKOKULUNDA YÖNETİCİLİK YAPANLAR

1) Kasım KIROĞLU (Kasım Hoca)

2) Hamdi BOZBAŞ

3) Asım IŞIK

4) Hasan DEMİRBAŞ

5) Mehmet TURAN

6) Emrullah Fuat GÖZAÇAN

7) Hamit ÇOLAK

8) Seyithan ZAMAN

BOZLU YENİ MAHALLE İLKOKULUNDA YÖNETİCİLİK YAPANLAR

1) Ali İhsan ALEMİSOĞLU

2) Hasan TANRIVERDİ

3) Şevket ŞANLI

4) Hasan KALYONCU

5) Sülayman KILIÇ

6) Nurettin CANBOLAT

                                                                                                                                  Kaynak:   Mehmet TURAN

                                                                                                                                               Emekli Öğretmen

GÜRGENLİ MAHALLESİ

    Gürgenli Köyünün eski bir yerleşim yeri olduğu Osmanlı Tapu ve Gülbahar Hatun Vakfıyesinin incelenmesinde görülmektedir.

     Türkmenlerin hayvancılıkla uğraşmaları, bu bölgenin de hayvancılığa elverişli olması Osmanlı öşür defteri kayıtlarında görülen bazı sülalelerin Gürgenli Köyünde oldukları görüntülenmektedir. Bu sülaleler sadıkoğulları, Kurdoğulları, Çalıkoğulları, Hovaroğulları sülaleleridir. Bunların dışında Gürgenli Köyünde Kerasoğulları, Kerimoğulları sülaleleri de bulunmaktadır. Gürgenli Köyünün Kuzeyinde Ağaçlı güneyinde Bozlu, Yeni mahalle; doğusunda Zemberek; batısında Ağaçlı-Bozlu ile çevrilidir. Köyün eteğinden Kurbağalı Dere geçmektedir.

KÖYDE MUHTARLIK YAPANLAR

1) Paşanın Ali

2) Ali ULUDÜZ

3) Süleyman ULUDÜZ

4) Ali ESMER

5) Süleyman DEMİRBAŞ

6) Ömer KURT

7) Tahsin DEMİRBAŞ

8) Hüseyin AKKOYUN

9) Bekir ULUDÜZ

10) İlyas ULUDÜZ

11) Hasan DEMİRBAŞ

12) Zülfikar Ali ULUDÜZ

      1935 yılında Kızılağaç Köyü üç e ayrılıyor. O dönemde 28 hane olan Gürgenli Köyü bugün 75 hanedir. Nüfus kütüğüne kayıtlı nüfus 700 civarıdır. Diğer köylerde olduğu gibi köyün nüfus yoğunluğu kışın azalır, yazın çoğalır. Eski ismi Kadahor olan Gürgenli Köyü 1935 yılında yapılan köy adları değişikliliği ile Kadahor ismi Gürgenli Köyüne çevrilmiştir.

      Köyde eğitime gereken önem verilir. Köyün okul müdürleri köy Enstitüsü mezunu Ali ULUDÜZ ve onu takiben Hasan DEMİRBAŞ, Veysel ÇITLAK köyün eğitimine katkıda bulunmuşlardır. Devletin her kademesinde eğitimli kişiler görev almıştır. Örneğin Kimya Prof. Ayhan DEMİRBAŞ, Dr. Yahya DEMİRBAŞ (kadın hastalıkları uzmanı) ihsan ULUDÜZ (iktisatcı sayış taydan emekli)